4. novembra 2013

Keď sa dni skracujú a večery sú čoraz dlhšie, prichádza viac času na tvorenie. V tomto počasí si to väčšinou deti príliš dlho vonku neužijú a vieme, aké vedia byť mrzuté, keď sa nudia. Preto som pre vás našla niekoľko skvelých nápadov na vianočné tvorenie. Zapojte sa aj vy do tvorenia s vašimi ratolesťami. V prípade, že deti už neveria, že darčeky nosí Ježiško alebo Santa Claus, tak môžu vyrobiť darčeky svojim starým rodičom, kamarátom... V prípade, že ešte stále prežívajú ten magický čas, tak im to určite nekazte, môžu vyrobiť malú pozornosť pre svojich blízkych len tak, alebo si vyrobte vianočné dekorácie pre vašu domácnosť :)

Ak naozaj neviete nájsť dobrý dôvod, prečo začať tvoriť s deťmi, tak dobre čítajte; ja mám hneď 4 dobré  dôvody:
1. je to zábava
2. oddýchnete si pritom
3. zbaví vás to stresu
4. prinesie to krásne chvíľky do vašej rodinky

1. Vianočná ozdoba - stromček
(podrobný návod tu)

2. Snehuliačik

3. Hviezda z bavlny

4. Podnos na vianočné dobroty

5. Vianočný papierový stromček 

6. Snehuliak
Potrebujete jednu tekvicu, bielu/čiernu farbu, a najlepšie látku čiernej oranžovej a zelenej farby. Tekvicu nastriekajte na bielo. Potom namaľujte "stopku" tekvice na čierno. Vystrihnite z čiernej látky oči a ústa, z oranžovej zasa nos. Prilepte na tekvicu. Nakoniec uviažte vášmu snehuliakovi šál okolo "krku".

7. Stromček z listov z knižiek.
(podrobný postup tu)

8. Stromček z tvrdého papiera
(podrobný návod tu)

9. Ozdoby Santu, soba a snehuliaka
Na takéto ozdoby potrebujete paličky od nanuku, farebný papier, lepidlo, drôtik.
Paličky namaľujeme, poprilepujeme tvár, bradu, oblečenie... A buď prilepíme nejakú bavlnku, ale urobíme dierku do paličky a prevlečieme drôtik.

10. Vianočný stromček z paličiek
Potrebujeme, nankukové paličky (3 veľkosti), farbu, výkres, farebné papiere, korálky, ozdoby...
Z nanukových paličiek zhotovíme stromček, ktorý nafarbíme na zeleno. Z výkresu vystrihneme hviezdu a namaľujeme ju na žlto - prilepíme na vrchol stromčeka. A teraz necháme fantáziu detí plne prúdiť, nech si vyzdobia vianočný stromček ako len chcú :)

11. Puzzle stromček
Určite sa aj vám stáva, že kúpite puzzle, ale vždy z nejakého záhadného dôvodu sa nejaké vytratia. čo s nimi? Urobte stromček!
Puzzle namaľujte zlatou (alebo inou farbou) a prilepujte ju jednu ku druhej tak, aby ste vytvorili tvar stromčeka... Ten môžete potom buď niekam zavesiť, alebo aj nalepiť na papier a vytvoriť tak originálnu pohľadnicu.

12. Z nohy sob
Dieťaťu jemne prejdeme (nejakými nezávadnými) farbami, napr. vodovými po chodidle a ono sa postaví na výkres. Po tom, ako mu umyjeme nôžky môže svojho soba dokončiť farbičkami a farebným papierom. Viem si to predstaviť aj ako obraz do rámiku. Keď vaše dieťa vyrastie, budete mať krásnu spomienku na spoločné Vianoce, keď bolo ešte malinké :)

13. Stromček gombička
Stromček vytvorený z drobných a väčších gombíkov rôznych farieb. Pre zjednodušenie si môžete zelený podklad namaľovať aj so zelenou farbou a farebnými gombíkmi ho vyzdobiť.

14. Stromčeky z látky
Potrebujete jednu väčšiu podkladovú látku a menšie kúštičky rôznych látok a stužiek.  Vystrihujte trojuholníky a obdĺžniky a vytvorte si na látke "záhradku" plnú vianočných stromčekov.

15. Sob z taniera
Potrebujeme hnedý papier, biely papierový party tanier, červený chumáčik (brmbolček) a oči (bežne kúpite v kreatívnych potrebách). Dieťatku obkreslíme jeho rúčky na hnedý papier, ruky vystrihneme a prilepíme zo zadu na tanier ako parohy. Tanierk/sobovu tvár môže dieťa vyfarbiť a následne nalepíme nos a oči.

16. Rudolf, sob z červeným nosom
Potrebujeme črepník, hnedú farbu (temperku, akrylovú farbu), čiernu fixu, oči brmbolček (kúpite napr. v DaVinci), hrubší papier (napr. tenší kartónový). Na papier obkreslíme ruky, vystrihneme. Črepník namaľujeme na hnedo, nalepíme oči, nos a dokreslíme fixou ústa. Ruky nalepíme do zadnej časti, aby slúžili ako parohy. Deti môžu použiť použiť Rudolfov na Mikuláša namiesto čižiem do okna :) Mikuláš im určite do nich pripraví sladkú nádielku. 

1 komentár: